Det er godt at gøre sig lidt overvejelser inden køb af kat, uanset om det er til avl, show eller kæl.
 
 
Når du skal vælge din første kat, er der flere ting du skal tænker over:
 
Skal du have en eller to og skal det være en Killing eller voksen kat. Det er langt fra alle racer der egner sig til at være enekatte især ikke killinger, du vil derfor opleve at nogle opdrætter stiller krav om at du får en kammerat til din killing.
Killinger er sjove, de kræver dog opdragelse, mens den voksne kat er mere velafbalanceret og du kender temperamentet.
Nogle Kurilean Bobtail killinger kan gå som enekatte, mens andre vil have brug for en kammerat i det nye hjem. Enten af en anden kat eller hund.
Ønsker du kun en kat og søger et bestem temperament, kan det anbefales at få en voksen kat der er taget ud af avlen.
 
Aktivitet. Der er utroligt stort forskel på de forskellige racers aktivitetsniveau, nogle render nærmest på væg og loft, mens andre er helt ned i slowmotion.
Kurilean Bobtail killinger er der gang i, men dog ikke så de render på væggene. I en alder er 8-10 måneder er killingegassen ofte gået af dem. De er altid i nærheden af familien og følger med i alle dagens gøremål.
 
”Talende kat” Nogle racer bruger mund konstant, mens andre stort set intet siger.
Kurilean Bobtail høre ikke til de mest talenden, dog kan du lære dem at føre lange samtaler. Deres miave er mere en hæs pippen end et rigtig miav.
 
Kontaktsøgende: Alle vil selvfølgelig helst have en kærlig og kontaktsøgende kat. Men når du smider dig i sofaen, vil du så gerne have en kat, der altid ligger helt oppe i hoved på dig, på dit skød eller ved siden af dig. Nogle racer er mere sin egen og vil snakke på deres egen premisser.
Kurilean Bobtail er altid ved din side og følger med i hvad du laver, nogle vil gerne ligge på skødet andre ved siden af.
 
Pelspleje: Hvor meget tid vil du bruge på pelspleje. Alle katte har godt af at blive redt engang imellem, men en korthåret kræver ikke nær så meget pelspleje som en Semilanghåret el langhåret kat
Uanset pelslængde, så har katten fældningsperioder
 
Friløb: Mange opdrættere sælger ikke til friløb og lovgivningen siger at katten skal holdes på egen matrikel.
§ 1 i Mark- og vejfredsloven LINK
Gode ideer til sikker indhegning LINK
 

Sørg for at have en personlig samtale med opdrætter inden du kommer på besøg, det er vigtig du føler der er god kemi mellem dig og opdrætter.
Har du den mindste tvivl, så lad være med at købe kat hos den pågældende opdrætter.
 
Spørg ind til killingens opvækst, type og personlighed.
Det er vigtig killinger er vokset op i familien midte, for at blive gode kærlige sociale familiemedlemmer.
Spørg hvad der følger med killingen, stamtavle, mærkning, registrering, neutralisering, kontrakt og hvad killingepakken evt indeholder.
Fife regler siger der skal følge stamtavle med, når killingen overdrages, samt den skal være vaccineret.
Køb aldrig en kat uden der er stamtavle med, eller dokumentation fra den stambogsførende forbund, om at der er søgt stamtavler.
 
Uanset om du skal have kat til avl, show eller kæl, er anbefalingen:
Når du er på besøg hos opdrætter, så vælg den killing, der selv kommer til DIG også selv om du måske har forelsket dig i en anden farve.
Det er utrolig vigtigt, at der er en god kemi mellem dig og killingen, da racen jo er flokdyr, du får derfor en killing der stoler 100% på dig og følger dig i tykt og tyndt.
For kælekat er typen ikke så vigtig, men det er dens personlighed og kemien mellem jer.
 
Skal du have show kat:
Stil mange spørgsmål til opdrætter om typen og få opdrætter til at vise og forklare dig hvordan dommeren ser på katten stykke for stykke, hvor opdrætter fortæller om din killing, hvad den har af stærke og svage sider. Der vil altid være fejl, da den perfekte kat ikke eksistere.
Men en god opdrætter er ærlig og fortæller hvad dommerne ligger stor vægt på og hvad der giver flest point hos katten.
En god opdrætter tilbyder at hjælpe dig i gang med at udstille og støtter dig på de første show. Du kan måske låne lidt udstyr første gang (hvis opdrætter har ekstra udstyr).
I kontrakten skal der stå den er egnet til show
 
Skal du have avlskat:
Her det vigtig at gøre et godt stykke forarbejde ellers kommer du nemt til at stå alene.
Igen er det utroligt vigtig at have en god kemi med opdrætter og at du føler du køber fra en opdrætter der altid vil støtte dig.
Sørg for at se stamtavlen inden køb. Står der ” Må ikke anvendes til avl” skal du ikke købe katten før du har en ny stamtavle, hvor dette er fjernet. Det er kun opdrætter der kan fjerne avlsforbuddet.
Der er utrolig stor forskel på priserne og de klausuler/begrænsninger der er på katten. Ikke mindst, hvis du køber avlskat i Danmark eller i et naboland, så er der gerne flere klausuler på katten, end hvis du køber avlskat i Rusland.
 
Sørg for at få alle aftaler skrevet ned i kontrakten, det kan virke omstændigt på tidspunktet, men det er set så mange gange, at der bliver uoverensstemmelser, så derfor skal alt ned på skrift i mindste detalje.
Tænk grundig over de klausuler der er i kontrakten.
• Kan du udvikle dit opdræt med klausulerne!! Her er det vigtig du må beholde til avl uden klausuler.
• Skal opdrætter have noget tilbage og til hvilken pris.
• Hvilke betingelser er der på de killinger der kommer efter den købte avlskat.
• Dette er kun nogle af de eksempler på klausuler, der kan være.
Skriv aldrig under på en kontrakt, før den er læst og tænkt godt igennem.
 
For at opdrætte og søge stamtavler skal du være medlem af en af hovedklub
 
Du kan kun lave to kuld uden stamnavn, dette kuld vil få et nr i stedet for stamnavn.
Det anbefales at søge stamnavn i god tid
 
 
Er du helt ny med racen og gerne vil opdrætte. Er anbefalingen at du starter med at få en kastrat til udstilling, så du har godt styr på typen, når du skal købe avlskat. Du vil så også have fået dig et netværk af andre opdrætter, som du kan hente råd og vejledning ved. I dette netværk vil der naturligt være opdrætter af af både egen race og andre racer. Dette er kun et stort plus.
 
 
Felis Danicas Diplomopdrætter uddannelse. Oversigt opdrætter der har gennemført den.
De tre hovedklubber under Felis Danica er Jyrak, Racekatten og Darak.
 
 
Der kommer link til NRR og Sverak
 
 
2015-2024 Copyright All rights reserved ©Kurilean.dk